maandag 7 mei 2007

Hoe maak ik een blog bij blogger.com?

Nog nooit een blog aangemaakt? En geen idee hoe je moet beginnen? Gelukkig komt alles goed!

Ga naar www.blogger.com
Hier staat vrij fors: 'Maak een blog in 3 eenvoudige stappen'. Dat gaan we dus eens even doen. Misschien staat het er bij jou in het Engels, maar uiteindelijk komt het allemaal op hetzelfde neer.

Stap 1
- Klik op de oranje pijl, dan kom je bij het aanmeldformulier.
- Geef een bestaand email-adres op en verzin een wachtwoord. Dat mag eigenlijk alles zijn, maar natuurlijk niet het wachtwoord dat je ook gebruikt voor dat emailadres. Dit is niet belangrijk genoeg om stress van te krijgen; doe maar gewoon wat. En schrijf het op voor jezelf als je bang bent het te vergeten!
- Bij weergavenaam geef je gewoon je eigen naam op, zodat gemaakte opdrachten onder je eigen naam gelezen worden door je docent.
- Bij 'woordverificatie' staat een onzinwoord in wiebelig blauw. In het vak eronder vul je het onzinwoord in.
- Klik het vakje aan onderaan het formulier om aan te geven dat je accoord gaat met de voorwaarden.
- Dat was stap 1! Klik op de oranje pijl om door te gaan. Mocht je ergens iets vergeten zijn, dan krijg je dezelfde pagina nog eens te zien. In rood staat aangegeven wat je nog eens moet invullen.

Stap 2
- Verzin een naam voor je blog. (bijvoorbeeld "Tijdelijk Voobeeldblog")
- pak die naam samen zonder hoofdletters en spaties (bijvoorbeeld "tijdelijkvoorbeeldblog") en vul dit in in het vakje tussen 'http://' en '.blogspot.com'.
- Controleer of de naam die je gekozen hebt nog vrij is. Niet? Verzin een list! Plak je initialen aan de voor- of achterkant, bijvoorbeeld. ("tijdelijkvoorbeeldblogmp") Het hoeft niet heel mooi, het is een eenmalig blog voor deze cursus, het gaat niet de eeuwigheid in als de slimste naam voor een blog die je ooit hebt bedacht.
- Klik op de oranje pijl om door te gaan.

Stap 3
- Kies een sjabloon. Dit bepaalt hoe je blog er straks uit gaat zien. Ook dit maakt niet zo uit; het zijn allemaal prima sjablonen en je kunt het later toch nog veranderen.
- Klik op de oranje pijl om door te gaan.

Tadaa! Je blog is klaar. Nu hoef je alleen nog maar inhoud toe te gaan voegen - en de link naar je blog aan je docent te mailen.

Zin om nog wat te knutselen aan je blog? Kijk rustig rond bij je instellingen. Het valt niet mee om je blog 'stuk' te maken, dus experimenteer!

Kom je er toch nog niet uit? Mail je vraag naar info[at]sg.uu.nl (vervang de [at] natuurlijk door een @), dan lossen we het op. Veel succes!

Geen opmerkingen: