dinsdag 19 juni 2007

Ter aanvulling op college 15

Beste studenten,

Dit college verliep anders dan voorbespoken met de spreker. Mijn excuses daarvoor, maar daar kon ik op dat moment niets meer aan doen.
Hopelijk hebben jullie veel opgestoken over Wikipedia. Tips om de betrouwbaarheid van Wiki-teksten te beoordelen waren er wel - hoe ouder, hoe betrouwbaarder (meer trollenvangers en sock-puppet speurders hebben er dan hun blik op kunnen werpen) en ook kijk naar de afzender, is die anoniem, gebruikt hij een pseudoniem of zijn eigen naam.
Anoniem zijn of een pseudoniem gebruiken heeft ook voordelen - ook over taboes kan gediscussieerd worden (pedofilie, wat om waarheid te zoeken intersssant is, maar soms een maatschappelijk gevaar).
Wat we wel hebben kunnen zien is dat ook Wikipedia een gemeenschap is, waar de waarheid niet altijd boven komt. Kohnstamm durfde bijvoorbeeld niet het plagiaat van zijn collega - al heeft de rechter daarover geoordeeld - te vermelden in Wikipedia - dus machtsmechanismen, reputatiemechanismen werken net als in elke gemeenschap.
Ik vond verder Cyriel wel een echt voorbeeld van een leider in haar vrije tijd - in het dagelijks leven groepleidster, maar gerespecteerd en democratisch gekozen leider op Wikipedia.
Verder interessant dat een gemeenschap die zonder regels begint, toch een set van regels gaat opstellen helemaal uit zichzelf en uit chaos, orde ontstaat.
Ook de motieven om mee te doen aan Wikipedia zijn natuurlijk interesant - jezelf gedrukt zien, gerespecteerd worden, iets beter maken dan het is, een rol kunnen spelen die je in het dagelijks leven niet hebt!
Waar we niet aan toe kwamen was het nut van Wiki-kennis ten op zichte van wetenschappelijke kennis - internet en wiki beidt de mogelijkheid casuistiek veel beter te beschrijven - niet alleen het algemene (wat in de wetenschap gerapporteerd wordt), maar ook het bijzondere, zeldzame kan zo bewaard blijven. Bijvoorbeeld in de medische wetenschappen heeft dat een groot belang.
Verder hadden we het met hem nog kunnen hebben over het gebruik van ik - in werkstukken. Bij Wiki mag dat op de discussiepagina, maar niet in de hoofdtekst.
Maar mischien zijn jullie inmiddels al Wikiholics.

Groeten
melanie

Geen opmerkingen: